Nybörjarben

16.02.2018

När vi medvetet bestämt oss för att göra något nytt/lära oss något nytt, så står vi på nybörjarben. Och är det dessutom ett känsligt kapitel eller något vi är rädda för, så är vi inte så kaxiga i början.

Om vi exempelvis vill förändra en vana, t.ex sluta röka, eller vi har bestämt oss för att nu jäklar ska jag stå upp för vem jag verkligen är, eller nu får det bära eller brista, nu ska jag äntligen våga säga åt den där grannen som alltid spottar snus på gården.

Då är det rätt troligt att vi tror att vi måste kunna med en gång, eller att vi inte ens vågar försöka, för vi tror att vi måste klara allt direkt.

Jag tänker att då kan vi med fördel se på det nya som en liten skör grodd, som just tittat upp ur jorden, och fördelen med den bilden, är att det är lätt att fatta att vi måste skydda grodden tills denväxt sig starkare.
Med det menar jag alltså, se till att göra det så lätt för dig som möjligt när du ska göra något som känns svårt.
Exempelvis: Ska du sluta röka, se då till att inte dricka alkohol eller kaffe, som är vanliga röksituationer, eller gå inte till rökrutan med kompisen och undvik alla situationer eller personer där du kan tänkas backa eller missa målet. Det blir för svårt annars.

Ska du börja stå upp för dig själv och säga åt den som beter sig nedlåtande eller illa, så välj inte din svåraste match, utan börja med att öva på något/någon som är lättare. Den svåraste personen blir mer examensarbete, när du övat mycket, och grodden är starkare.

Kan låta som självklarheter, men utmaningen är i så fall att se djupare, och kanske upptäcka det som aldrig blir av, eller upptäcka något du längtat efter länge, men av olika anledningar inte påbörjat. Förvånansvärt ofta möter jag dessa frågeställningar när jag coachar människor, så det kan vara väl värt mödan att blicka inåt en stund.
Ha en fin helg <3