Skenet kan bedra...

02.08.2018

Hur vi formar våra åsikter, tankar och känslor är ett spännande kapitel. Ännu mer spännande blir det om vi undersöker det en smula, och ser hur allt är sammanblandat, och hur livets kaleidoskop blandar hej vilt tack och lov, så att vi alla har vår unika uppsättning åsikter och tankar.
Jag tänker till exempel på maskrosen, hos väldigt många sett som ett vedervärdigt ogräs som förstör och förfular och skapar stora mängder arbete i form av ogräsrensande. Och ilska. Stor förtret och frustration ägnas denna blomma.
Tittar vi från ett annat håll ser vi en gul blomma som lyser som en sol, i mina ögon är den mycket vacker, och ett fält med maskrosor kan lysa upp en hel bygd, och lysa upp sinnet hos oss som inte hatar den. Dessutom är det en av våra största nyttoväxter, både blad, rot och blomma är dels ätbar, och dels läkeväxt, fulla med bitterämnen som i tusentals år hjälpt till att rena våra kroppar och tillföra mineraler och näring på vårarna. Och sen när den blommat klart och dess luddiga frön är en luddig boll, så kan man önska sig något, blåsa på den och få sina önskningar ivägförda med vinden så de kan nå den som kan uppfylla dem. Bara en sån sak :)

Exemplen är oändliga, nyligen hörde jag berättelsen om en person som var utomlands och såg ett så vackert, fascinerande djur, och fick senare veta att det var en kackerlacka. Åsikter ändras ibland i en handvändning.

En annan flyttade in i ett fantastiskt bostadsområde, grönt och lummigt, fina omgivningar, och fick senare veta att "alla" anser det vara ett nergånget problemområde med jättedåligt rykte.

Skenet bedrar ofta, och möjligen bedrar vi oss ofta genom att inte pröva att känna efter vad som är min egentliga känsla inför en blomma, ett djur, en musikgenre, religion, politik eller en annan människa, och vilka av mina åsikter, tankar och känslor som är inlärda.
Jag vill som alltid locka till självkännedom :)
Know thyself